Tradycyjna kuchnia podlaska

Kuchnia podlaska kojarzyć się może ze wschodem. Sporo inspiracji bowiem czerpie z Litwy, czy Białorusi. To jednak także kwintesencja kuchni polskiej. Wszystko, co lubią Polacy je się także na Podlasiu, lecz niektóre produkty mają wyjątkowe znaczenie. Tak jest na przykład z ziemniakami, które cieszą się tu wyjątkowymi względami. Są to warzywa stosunkowo łatwe w uprawie. Uwielbiane przez mieszkańców tego regionu od wielu lat. Ziemniak swoją popularność zawdzięcza wielowiekowej tradycji, ale też uniwersalności, która zwłaszcza na wschodzie Polski jest chętnie wykorzystywana w różnego rodzaju potrawach. Z tego powodu mieszkańcy Podlasia spożywają je niemal codziennie, nie tylko jako dodatek do mięs, ale też samodzielne danie w różnorodnej formie. Na Podlasiu chętnie jada się też zupy. Te są inspirowane kuchnią ze wschodu. Smaczne i pożywne – zimą rozgrzewają i dodają energii do pracy. Latem spożywane na zimno są idealne podczas upałów. Kto raz zasmakuje w tutejszej kuchni będzie chętnie wracał na Podlasie choćby po to, by raz jeszcze jej spróbować.

Zupa z opieniek

Opieńki to grzyby, które są szkodnikiem dla drzew. Jednocześnie bywają często wykorzystywane w kuchni. Na surowo w smaku są lekko cierpkie. Trzeba jednak uważać, bo niedogotowane mogą być nawet trujące. Z tego powodu gotuje się je dłużej, niż zwykłe grzyby a po ugotowaniu powinny być przelane ciepłą wodą. Zupę gotuje się z ziemniakami, a czasem także z dodatkiem majonezu. Warto wiedzieć, że grzyby to prawdziwy skarb Podlasia. Rosną obficie w lasach, dając okazję mieszkańcom do eksperymentowania w kuchni, a restauracjom – pokazania światu tradycyjnych wyrobów. Nic dziwnego, że solone grzyby są przechowywane w specjalnych beczkach i przechowywane do wykorzystania kolejnych potrawach.

Bliny litewskie

To z kolei inspiracja z kuchni litewskiej. Tradycyjne bliny przygotowuje się z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajek i cebuli. Faszerowane są mięsem, zazwyczaj wieprzowym. Farsz jest kładziony między dwoma warstwami ciasta. Placki w tej formie są smażone przez około 5 minut z każdej strony. Od placków ziemniaczanych różnią się właśnie dodatkiem mięsa. Podawane często z dodatkiem kwaśnej śmietany. Jako dodatek serwowane są także rosnące na Podlasiu grzyby. Tradycyjnym dodatkiem jest też zimne mleko. Niektórzy lubią bliny także w wersji na słodko. Nie ważne jak podane, bliny są jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni podlaskiej.

bliny litewskie

Babka ziemniaczana z Podlasia

Tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej w wydaniu podlaskim smakuje bardzo podobnie. Jej podstawowym składnikiem są oczywiście ziemniaki. Zapieka się je w piecu przez kilkadziesiąt minut. Dodawane jest też mięso. Na babkę ziemniaczaną można natknąć się w większości restauracji serwujących potrawy tradycyjne. Podobno jednak najlepiej smakuje w prawdziwym, podlaskim domu. Ten, kto będzie miał przyjemność jej posmakować w takim otoczeniu jest wielkim szczęściarzem. Wielowiekowa tradycja z pewnością będzie miała przełożenie na wspaniały smak.

Poprzedni artykułJak dobrać deskę snowboardową?
Agnieszka
Współtworzę tego bloga od niedawna, lecz już teraz wiem, że to jest to co chcę robić całe swoje życie. Staram się połączyć swoje pasje poznawania świata i ludzi, podróżowania i podejmowania aktywności fizycznej w swoim życiu. Mam nadzieję że zarażę was moją pasją.