Zabytki pamiętające starożytność, piękne morze i Zorba to rzeczy, z którymi Grecja się najmocniej kojarzy. Ten kraj jest także ojczyzną dla lubianego przez wielu gyrosa, tztazików i sera feta.
Jaka jest grecka kuchnia?
Amatorzy gotowania dla żółtodziobów z pewnością docenią kuchnię grecką ze względu na jej prostotę. Jej początki sięgają 4000 roku p.n.e. i miała wpływ na kształtowanie się sztuki kulinarnej w całej Europie. Kuchnia grecka jest nieskomplikowana i składa się z niewielu składników, głównie dlatego, że Grecy nie mieli zbyt dużego wyboru. Mimo to udało im się stworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni na świecie. U każdego greckiego szefa kuchni znajdziecie oliwki, pomidory, oliwę z oliwek, ser feta, ryby, orzechy i zioła, a także wino, pszenicę i czosnek. Ryby i owoce morza są szczególnie popularnym w Grecji daniem ze względu na bogactwo tych składników jakie oferują otaczające ją morza. Grecy jedzą ryby smażone w ziołach, serze, a także suszone. Drugim podstawowym składnikiem kuchni tego kraju są warzywa, a sałatka grecka jest tylko jedną z wielu propozycji podania.
Najpopularniejsze greckie potrawy
Gyros
To chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej, lubiane przede wszystkim przez miłośników street food. Przygotowuje się je z wieprzowiny, baraniny lub mięsa kurczaka opiekanego na rożnie, odcina specjalnym nożem i podaje z warzywami w bułce pita.
Sałatka grecka
Na tę sałatkę składają się oliwki, pomidory, ogórki, papryka, cebula, ser feta i oliwa z oliwek. Oryginalna sałatka grecka nie zawiera sałaty!
Sos tzatziki
Chociaż tzatziki to dip, a nie potrawa, to warto o nim wspomnieć choćby ze względu na jego ogromną rozpoznawalność. Sos na bazie jogurtu greckiego z ogórkami, czosnkiem, oliwą, szczyptą soli i odrobiną octu stanowi doskonały dodatek do mięs i ziemniaków.
Fakes
Nie wszyscy pewnie wiedzą, że Grecy robią znakomite zupy. Grecję zwiedzamy najczęściej latem, więc nie mamy okazji spróbować zup, które w tym kraju ze względu na gorącą pogodę spożywa się jedynie zimą. Jedną z nich jest fakes, czyli zupa na bazie soczewicy i przecieru pomidorowego z dodatkiem octu winnego.
Baklava
W tym spisie nie mogło zabraknąć baklavy, charakterystycznego dla gorącego Południa deseru. Przygotowanie baklavy jest bardzo żmudne i z tego powodu kiedyś było przysmakiem zarezerwowanym tylko dla bogaczy, ale na szczęście dziś można ją kupić w wielu miejscach za niewielkie pieniądze. Robi się ją ze specjalnego ciasta listkowego przekładanego orzechami (mogą to być orzechy włoskie, migdały albo pistacje).

Grecki alkohol
Najbardziej znanym greckim napitkiem jest z pewnością ouzo, czyli wódka anyżowa. Zawiera do 48% alkoholu i podawana jest zwykle z wodą podawaną w dodatkowej szklance. Co ciekawe, po dolaniu wody ouzo zmienia kolor i staje się mętna. Dzieje się tak z powodu atenolu – związku chemicznego znajdującego się w anyżu, nierozpuszczającego się w wodzie. Grecja oferuje też szeroki wybór win – w końcu to najstarszy grecki alkohol. Wina można kupić tam dosłownie wszędzie i bardzo tanio.