Mrożenie chleba – jak robić to właściwie?

Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Chrupiąca skórka, miękki środek i niesamowity zapach to cechy świeżego pieczywa, które nie zawsze jest jest jednak pod ręką. Warto wiedzieć, w jaki sposób mrozić chleb tak, żeby po odmrożeniu smakował równie dobrze, jak ten wyjęty prosto z pieca.

Mrożenie chleba – rady piekarza

Mrożenie chleba to bardzo prosta czynność, którą jest w stanie wykonać każdy. Na wyrobie, jaki i przechowywaniu tego rodzaju pieczywa najlepiej znają się jednak piekarze, którzy mają swoje wskazówki dotyczące tego, jak zamrażać chleb. Poniżej przedstawiono listę kilku piekarskich rad, dzięki którym chleb po zamrożeniu będzie smakował niemal tak samo, jak świeży.

  • Najlepiej mrozić pieczywo świeże – mrożenie świeżego, chrupiącego, ale wystudzonego chleba pozwala na zachowanie jego najlepszych walorów smakowych. Kupując pieczywo, można śmiało od razu zaopatrzyć się większą ilość, a następnie ją zamrozić. Takie działanie znacznie ułatwia funkcjonowanie w czasie pracowitego tygodnia, gdy nie zawsze jest czas na wizytę w piekarni, czy markecie.
  • Dzielenie pieczywa na porcje – dzielenie chleba na kromki powoduje, że proces rozmnażania jest bardziej wygodny niż wtedy, gdy pieczywo jest zamrożone w jednym kawałku. Porcjowanie chleba pozwala na łatwe rozmrażanie tylko takiej ilości, na jaką jest zapotrzebowanie. To istotne, gdyż produkty spożywcze nigdy nie powinny być zamrażane ponownie.
  • Mrożenie pieczywa w foliowych torebkach –  chleb najlepiej mrozi się w foliowych torebkach, bądź w folii spożywczej. Pojedyncze kromki można także zamrażać w plastikowych pojemnikach, które nadają się do przechowywania żywności w zamrażarce.

Pieczywo mrożone – wady i zalety

Główną zaletą mrożenia chleba jest to, że można po niego sięgnąć właściwie w każdej chwili. Mrożone kromki niejednokrotnie ratowały sytuacje w domach, w których zapominano np. o obowiązującym w niedzielę zakazie handlu. Ponadto dzięki mrożeniu nie trzeba marnować pieczywa i można łatwo przechować jego nadmiar. Mrożenie chleba ma też jednak pewne wady. Mimo, że zamrażanie znacznie przedłuża okres przydatności produktu do spożycia, to nie znaczy, że nie zmienia nieco jego smaku. Bywa, że nieodpowiednio zamrożone pieczywo staje się gumowe, jednak zdarza się to stosunkowo rzadko.

Jak rozmrozić chleb?

Istnieją co najmniej dwa sposoby na rozmrożenie chleba. Można to zrobić np. przez przełożenie chleba z zamrażarki do lodówki i trzymanie go tam przez całą noc. Pieczywo można także rozmrażać w temperaturze pokojowej. Innym, a zarazem najszybszym sposobem na rozmrożenie chleba jest podpieczenie go w piekarniku. Najlepiej użyć do tego opcji rozmrażania, a następnie ustawić na termoobieg i poczekać aż chleb ładnie się zarumieni. Ten sposób pozwala na uzyskanie nie tylko dobrych efektów wizualnych, ale także smakowych. Dzięki tej metodzie rozmrażania, można ponownie cieszyć się smakiem świeżego i chrupiącego chleba

Dlaczego nie powinno się ponownie zamrażać raz rozmrożonego jedzenia?

Ponowne zamrażanie jedzenia, które wcześniej zostało rozmrożone może być bardzo ryzykowne. Ma to związek z możliwością pojawienia się w żywności niebezpiecznych bakterii, które mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Warto wiedzieć, że proces mrożenia nie zabija, ale jedynie usypia drobnoustroje, które po rozmrożeniu wciąż mogą być aktywne, a wręcz zacząć się namnażać szybciej. Zjedzenie czegoś, co było ponownie zamrożone może więc wiązać się z ryzykiem powstania nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.