Co warto zjeść w Pradze?

W jednej z najpiękniejszych stolic świata – w Pradze, można spotkać szereg kontrastowych knajp, restauracji i barów mlecznych, które podają przepyszne, tradycyjne dania i przekąski, które można popić prawdziwym czeskim piwem. Czesi nie przykładają szczególnej wagi do wnętrz, więc osoby lubiące luksusowe wnętrza, a chcący spróbować prawdziwej kuchni czeskiej będą musiały przyzwyczaić się do nieco przaśnych wnętrz. Sprawdź jakie dania można zjeść w Pradze!

Tradycyjna kuchnia czeska

Czesi są narodem o bardzo specyficznym i mocno określonym gustem. Styl większości knajp można porównać do czasów PRL-u, czyli ciężkie drewniane stoły, boazerie, kraciaste obrusy, spore przestrzenie i bary z ogromną liczbą piwnych kranów. Jest to typowy schemat restauracji, jakie można spotkać w Pradze. Wnętrza są dość frywolne, aczkolwiek oddają cały klimat tradycji i pysznej czeskiej kuchni.

Specyficzny wystrój otulają pyszne zapachy domowej kuchni, dlatego wchodząc do większości lokali ma się wrażenie, jakby wchodziło się do rodzinnego domu. Niesamowite uczucie już na samym wejściu, jednak wygląd to nie wszystko. Ważny jest smak jedzenia klasycznych czeskich napojów. A propos napojów ciekawe jest to, że w Pradze można dostać piwo o każdej porze dnia i nocy. Nawet przy śniadaniu o 7 rano możesz popijać pyszne piwko.

potrawy czeskie

Najpopularniejsze czeskie potrawy

Czesi mogą pochwalić się znakomitą kuchnią, jednak w samej Pradze jest wiele restauracji serwujących kuchnie całego świata. Najwięcej jest lokali z kuchnią włoską i azjatycką. Jeśli chcemy skosztować tradycyjnych czeskich dań, powinniśmy oddalić się nieco od centrum i udać się w boczne uliczki miasta. Tam natkniemy się na szereg barów mlecznych, które podają dania na kartki. Dodatkowo są to niedrogie rozwiązania w porównaniu do cen w samym rynku miasta, które jest dużo droższe od Warszawy. Co trzeba zjeść udając się do Czech:

  • Knedliczki czeskie, czyli absolutny klasyk czeskiej kuchni. Jest to gulasz wołowy lub wieprzowy podawany z pociętymi na plasterki knedlikami ziemniaczanymi. Całe danie zanurzone jest w gęstym, ciemnym sosie.
  • Smażony syr, który został nazwany najpopularniejszym czeskim daniem bezmięsnym. Jest to po prostu panierowany, smażony camembert podawany z frytkami i sosem tatarskim. Danie jest bardzo tłuste, ale nie można przejść obok niego obojętnie.
  • Czeska polewka piwna, czyli zupa, w której skład wchodzi piwo, mleko, mąka i cynamon. Brzmi dziwnie, ale warto spróbować!
  • Langosz czeski, to placek drożdżowy, smażony w głębokim oleju, którego sława zaczęła się na Węgrzech. Najczęściej podawany jest z masłem czosnkowym, żółtym serem i szynką.
  • Utopenec to kiełbaska ze słoniną nadziana piklami. Czesi są fanami wszelkich kiełbas i parówek, dlatego utopenca jedzą w wersji hot-doga.
  • Medovnik jest ciastem orzechowo-miodowym. Można go spróbować w każdej kawiarni.

Ile kosztuje obiad w Pradze?

W zależności od kuchni, którą wybierzemy i lokalizacji w której się znajduje ceny mogą się od siebie diametralnie różnić. W barze mlecznym jedząc tradycyjne dania zapłacimy mniej, niż w ścisłym centrum. Warto zwrócić uwagę, że szukając knajpy na czeski obiad, wybierajmy te, w których jest dużo ludzi. Jest to dla nas wskazówka, że jest tam tanio. W tego typu knajpach za syty obiad nie powinniśmy zapłacić więcej niż 250 CZK, czyli 40 złotych.

kuchnia czeska

Ile kosztuje piwo w Czechach?

Tradycyjne czeskie piwo w restauracji lub piwiarni kosztuje 26-50 CZK – jest to cena os około 4 do 9 złotych. Piwa z własnych produkcji są droższe. Czesi traktują piwo, jako zwykły napój do obiadu, dlatego jego cena nie jest wysoka.