Przejdź do treści

Włoska kuchnia – dlaczego Polacy ją kochają

  • przez
019-pasta

Włoska kuchnia słynie z bogatego i pysznego smaku. Tradycyjne potrawy z Włoch są pełne korzyści zdrowotnych, a w ich składzie znajdziemy między innymi: oliwę z oliwek, buraki cukrowe, pomidory i zioła, takie jak bazylia, rozmaryn i tymianek – wszystkie te produkty zapewniające długowieczność. Co więcej, Włosi są tak głośni i charakterystyczni, jak smaki ich słynnych potraw, takich jak spaghetti, lazania i pizza.

Najlepsze dania kuchni włoskiej

Dania kuchni włoskiej są pyszne, zdrowe i bardzo aromatyczne, dlatego są tak bardzo uwielbiane przez Polaków. Dań kuchni włoskiej jest tak wiele, że ciężko zrobić z nich jedną, sztywna listę. Od regionalnych specjałów po najlepsze sezonowe przysmaki, jest tego tyle, że ciężko się zdecydować. W tym miejscu przedstawiamy listę dań kuchni włoskiej, które według nas są najlepsze i każdy powinien ich spróbować. Przede wszystkim jest to klasyczna włoska pizza, różni się ona od tej, którą proponują nam w polskich restauracjach. Dlatego też by spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, trzeba pojechać do Włoch. Lazania to jedno z tych pysznych włoskich dań, które należy spróbować. Lazania to szeroki, płaski makaron z sosem pomidorowym, zwykle pieczony warstwowo w piekarniku. To pyszne i bardzo aromatyczne danie. Arancini to przepyszne nadziewane i smażone kulki ryżowe w chrupiącej panierce. W zależności od regionu arancini mogą być nadziewane mięsem, polane sosem pomidorowym podawane z mozzarellą, grochem i grzybami. Kluseczki Gnocchi to danie typowo włoskie, które podaje się z delikatnymi, ale bardzo aromatycznymi sosami.

Kluseczki Gnocchi

Gnocchi to włoskie pierożki, które są robione z ziemniaków i mąki, a następnie gotowane do momentu, aż będą puszyste. Klasycznie podaje się je z prostym sosem z masła, świeżych liści szałwii i parmezanu. Przygotowanie Gnocchi nie należy do najbardziej skomplikowanych, ale tez nie jest to najprostsze danie kuchni włoskiej. Do przygotowania kluseczek Gnocchi potrzebne będą:

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Ugotowane ziemniaki należy odcedzić i zgnieść. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą praski do ziemniaków. Gdy zgniecione ziemniaki ostygną dodajemy do nich jajka, masło i na koniec mąkę. Masę należy dobrze wyrobić. Gdy uważamy, że masa jest już dobrze wyrobiona, wykładamy ją na posypany mąką blat i dzielimy na dwie dość równe części. Części te formujemy w długie wałki, które następnie kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluseczki, wyciskając na każdej wzorek widelca. Kluseczki gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą do moment, aż wypłyną na powierzchnię.

kluseczki-gnocchi

Ciasto na włoską pizze

Ciasta we Włoszech są jednym z najgłębiej zakorzenionych dzieł kultury znanych na całym świecie jako sygnatura narodu włoskiego. Bez względu na to, jak je przygotujesz, ciasto do pizzy we Włoszech jest inne niż wszystkie. Oto niektóre z najbardziej lubianych składników, które kładziemy na pizzę: pomidor, bakłażan, pieczona czerwona papryka, ser pleśniowy, gruszka, orzech włoski i bazylia oraz różnorodne sery, takie jak szwajcarski, gorgonzola, romano, mozzarella i wiele innych. Przygotowanie włoskiej pizzy w domu to nie lada wyzwanie. Oto lista składników, które potrzebujesz do przygotowania włoskiej pizzy.

Składniki na ciasto :

  • około 200 ml ciepłej wody
  • 300 gram mąki
  • ¾ łyżeczki soli
  • 20 gram świeżych drożdży

Dodatki według własnego uznania, włoska pizza najczęściej podawana jest z sosem pomidorowym, mozzarellą, pomidorami, szynką parmeńską oraz rukolą.

Sposób przygotowania ciasta:

Naszykowane drożdże kruszymy na małe kawałki na przykład do szklanki i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy tak długo, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól. Do mieszanki wody z solą dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo resztę wody. Zagniecione w rękach ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto urośnie wałkujemy je i przekładamy na blachę, gdzie smarujemy je sosem i układamy dodatki. Ustawiamy piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez około 15 min.